Granita’s

Appel - venkoolzaad granita geserveerd met munt blaadjes

Zomer, warm weer en heerlijk fruit. Nederlanders zijn gek op zon, althans na de winter. Tijdens de zomer is het al gauw weer te warm. Maar bij de eerste zonnestralen vullen de parken en het strand zich met zonneaanbidders. In Italië zat ik met een groep van dertig Nederlanders samengepakt tegen een muur. De laatste zonnestralen die in de straat vielen, schenen in onze gezichten en volgens een langsfietsende opa waren we net salamanders. Leunend tegen een zonovergoten muur wordt er nog beter op met een lekker ijsje. Het probleem met zelf sorbet-ijs maken is dat het mengen onder een vriespunt zonder een ijsmachine lastig is. Daarbij is om de  juiste structuur van sorbet-ijs te bereiken zonder ijskristallen echt een ijsmachine vereist. Dat is jammer want ijsmachines zijn duur.

Hoe werd ijs vroeger dan gemaakt? Italië heeft al een ijscultuur sinds de zeventiende eeuw. Granita’s zijn een oudere Italiaanse techniek om ijs te maken, een Italiaanse variant op onze waterijsjes. Het zijn waterijsjes gemaakt van vruchten of siroop. Het ijs worden tijden het invriezen ingekrast met een vork, waardoor een korrelige structuur ontstaat. De Italiaanse term granita” refereert de korrelige structuur van het ijs. Deze korrelige ijskristalstructuur die vermeden word in sorbet-ijs  word bevorderd en vormt de basis van deze ijsjes.

Dit soort ijsjes zijn simpel te maken. Je hebt maar drie of vier ingrediënten nodig; (ingevroren) fruit, suiker en citroen. Voor ‘Skek maakte ik een frambozen granita en een venkoolzaad-appel granita. Ik gebruikte voor de frambozengranita een recept van de BBC, de venkoolzaad-appelgranita heb ik zelf bedacht.

Venkoolzaad – Appel granita’s

Benodigdheden voor 6 Venkoolzaad-appel granita’s

2 kg                                    appels

300 gr                               poedersuiker

1 eetlepel                          venkoolzaad

sap van 2,5                       citroen

rasp van 1,5                      citroen

1 dl (ongeveer)                 water

Schil de appels, snij ze in kleine stukjes, of doe de appels in de keukenmachine. Voeg tijdens dit snijwerk het sap van 1 citroen toe. Dit citroensap gaat verkleuring tegen.

Zet de appels in een pan met een dikke bodem op een middelmatig vuur. Voeg een klein beetje water toe, ongeveer 1 deciliter. Kneus het venkoolzaad in een vijzel en doe dit samen met de poedersuiker, de citroenrasp en de rest van het citroensap bij de appels.

Laat dit op zacht vuur ongeveer voor 10 minuten pruttelen. Haal de staafmixer door het mengsel heen en druk dit appelmengsel door een zeef. Laat dit mengsel sap afkoelen in de vriezer, in een metalen bak met een groot oppervlakte. Na dertig minuten tot een uur is het mengsel aan half bevroren en schraap je het ijs los met een vork. Op deze manier maak je de granita korrelig.  Zet de bak terug in de vriezer en herhaal dit proces totdat het hele mengsel bevroren is.

Frambozen granita

Serveer de granita in een glas en presenteer het met de bovenste bladeren van een takje munt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s