Zweedse Citroen Limonade

Als het leven je citroenen geeft, maak limonade!

“Ga je  detoxen” ? Werd mij onverwacht verteld door losfietsende Amerikaans-Amsterdamse vrouwen terwijl ik  rustig rondfietste met 15 citroenen.  “Je weet wel, de-toxen, 5 dagen  lauw citroenwater drinken, na een awesome weekend”. Dat klonk mij echt verschrikkelijk in de oren, zoiets wat alleen mensen in Oud-Zuid doen.  Mijn citroenen hadden een betere bestemming. Ik heb de lieve dame toen maar uitgelegd dat citroen wel erg lekker is in water, maar dat ik citroenlimonade nog veel lekkerder vond.  Dat is lekker voor de kids, en voor mij met een slok wodka”. Kijk, iemand dit het begrepen heeft.

Een halve liter water, ijs en citroenschijfjes is mijn favoriete drank. Maar hiermee vergeleken is citroen aanmaaklimonade goddelijk. De smaakcombinatie van zoet en friszuur is perfect voor gloeiend hete zomers met veel ijs en cocktails. Het recept kreeg ik tijdens een warme zomer in Zuid-Frankrijk van de Zweedse Inger. Na een 3 kwartier fietsen onder de brandende Franse zon en twee lekke banden, bracht de schaduw van de klimplanten en Ingers limonade mijn vrienden en mij verlichting. Het onderstaande recept maakt ongeveer 1,5 liter. Ik maak altijd een driedubbele hoeveelheid omdat het zo lang goed blijft.

Ingrediënten:

  • 1 kilo suiker
  • 7 deciliter kokend water
  • sap en  rasp van 5 citroenen

Meng de suiker samen met het sap van de citroenen en de rasp van de citroenen. Schenk hier het kokende water bij. Meng tot alle suiker oplost, en doe de limonade in een goed afsluitbare fles. Na drie dagen kun je het filteren en opdrinken – of bewaren. Deze citroenlimonade is namelijk maandenlang houdbaar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s